22 Ağustos 2010 Pazar

Sivri Biber Turşusu



Malzemeler
15 su bardağı su, 3 çorba kaşığı tuz, 1 baş sarmısak, 3 su bardağı sirke,1 kg sivri biber, 2 çay kaşığı şeker, 1 fincan nohut

Yapılışı:
Turşu suyu için 1.5 litre (sekiz su bardağı) suyu kaynatıp soğutun. Sivri biberleri bütün olarak ayıklayın, yıkayın ve süzün. Saplarının fazlalığını kesin ve uçlarını iki cm uzunluğunda yarın. Sarmısakları soyup küçük parçalara ayırın. Turşunun kurulacağı kavanozun veya kabın dibine nohutlar ve sarmısağın bir kısmını serpiştirin. Sivri biberleri de kavanoza düzgünce yerleştirin. Biberlerin arasına kalan sarmısakları serpiştirin. 15 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suyun içine tuz, şeker ve sirke ilave edip karıştırın. Taze biberlerin üzerini bir parmak geçene kadar bu sudan doldurun. Kapağını kapatıp serin, güneş görmeyen ve rutubetsiz bir yerde 10 gün bekletin.

Püf noktası
Turşu yapımında üç önemli nokta, sirke, tuz ve sudur. Sirke oranı suyun yüzde %20si olmalıdır. Yani beş su bardağı suya bir su bardağı sirke. Bir litre suya 50-60 gr tuz katılmalıdır. Ancak, su miktarı fazlalaştıkça tuz miktarını biraz düşürülmelidir. Örneğin, beş litre sirkeli suya 150-200 gr arasında tuz katılmalıdır. Su miktarı, turşu kabının hacmine göre değişebilir. Ona göre de sirkeli su miktarı ayarlanmalıdır. Bu sirkeli ve tuzlu su, genelde bütün turşularda kullanılabilir. Su kaynatılmadan konursa turşunun üzeri küf tutar. Turşulara konulacak su mutlaka kaynatılmalıdır.

Tahinli Çörek



Kulanılacak Malzemeler

  • 1 su bardağı tahin (içine)

  • 1 / 2 su bardağı şeker (İstenirse fazla konabilir.)

  • 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz (içine)

  • Alabildiği kadar un

  • 2 adet yumurta 1 kabartama tozu

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 250 gr margarin

  • 1 yumurta Sarısı (üstüne) Susam (üstüne)


Hazırlanma Şekli

  • 250 gr küp, küp doğranmış margarin,

  • 1 su bardağı yoğurt,

  • 2 adet Yumurtayı iyice karıştırın. Içine azar, azar 1 paket kabartma tozunu ile karıştırılmış unu ilave ederek, unu kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğurun.

  • Başka bir kabin içinde 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 su bardağı şeker 1 su bardağı tahin karıştırın.Bir kenarda dursun

  • Hamuru ikiye bölün ve. Elinizle yuvarlayarak iki adet büyükçe beze haline getirin.

  • Hafifçe unlanmış bir zeminde MERDANE yardımıyla 1 / 2 kalınlığında bir yufka açın.

  • Hamurun her tarafına (boş yer kalmayacak biçimde) Tahin karışımını yayın .

  • Yufkayı rulo şeklinde sarın.

  • Gül böreği şeklinde yuvarlak şekil verin.Ikinci bezeye de aynı işlemi uygulayın.

  • Gül böreği gibi sardığınız yufkanın, öbür yufkanın etrafına sarın.

  • Üzerine yumurta Sarısı sürün.

  • Dilediğiniz miktarda susam serptikten sonra 200 derecelik fırında 25 dakika pişirin.






Çıkınca isterseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Hamuru hazır ya da kendi yaptığınız, Milföy hamuru ile yapabilirsiniz.

Fatsa Lokumu



Malzemeler

1 çay kaşığı karbonat, 1 su bardağı kuru üzüm, 1 kase kavrulup çekilmiş fındık, 1 kase tozşeker, 1 çay fincanı süt veya bir kase süt kaymağı isteyen yoğurt, 1 çay bardağı fındık yağı, 4 yumurta, yarım limonun suyu, aldığı kadar un, 250 gr Margarin

Yapılışı:
Bir kabın içine  yumuşatılmış margarin,  şeker,  fındık yağı, 1 yumurtanın sarısını ayırarak yumurtaları da  kırın. Karışımı tahta kaşıkla ezerek karıştırın. İçine kaymak, fındık, üzüm ekleyin. Ayrı bir kapta karbonatla limon suyunu karıştırarak çırpın. Karışıma ilave edin. Karışıma unu azar azar ekleyerek karıştırın. Kulak memesi kıvamda bir hamur yoğurun. 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Hamuru 4-5 parçaya ayırıp yuvarlayın (beze hazırlayın). Her bir bezeyi bilek kalınlığında rula yaparak uzatın.(yuvarlayıp rulo yapın.) 5-6 cm uzunluğunda verev kesip yağlanmış tepsiye dizin. Ayırdığınız yumurta sarısını çırpıp (koyuysa içine bir iki damla su koyabilirsiniz)üzerlerine sürün. Önceden ısıttığınız 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin.

Zeytinyağlı Barbunya



Malzemeler:

1 buçuk su bardağı barbunya (bir gece önceden ıslatılmış), 1 adet orta boy soğan, 2 adet domates (kabuğu soyulup küçük doğranmış), 2 diş sarımsak (ince doğranmış), 1 yemek kaşığı salça, 1 fincan zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı şeker, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/2 demet maydanoz (üzeri için)

Hazırlanışı:

Zeytinyağını ve soğanı bir tencereye alıp soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Sarımsak ve domatesi ekleyip domates suyunu salıncaya kadar kavurmaya devam edin.

Salçayı ekleyip kokusu çıkıncaya kadar kavurun, barbunyayı tencereye ekleyip bir kaç kere karıştırın. Barbunyaların üzerini biraz geçecek kadar su koyup şeker ve tuzu ekleyin. Düdüklü tencerenin basınç ayarını ikiye getirip yaklaşık 25 dk ya da barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra maydanozla süsleyip servis yapın.

Zeytinyağlı Bakla



Malzemeler:

500 gr. taze bakla, 1 demet taze soğan, ¼ limon suyu, 1 demet dereotu, 1 çay kaşığı şeker, ½ su bardağı sıvıyağ, ½ çorba kaşığı un, tuz

Hazırlanışı:

Baklaları ayıklayıp temizleyin. Bol suda yıkayıp süzün. Ayıklanmış taze soğan ve dereotunu ince kıyın.

Tencerenin en altına baklaları,üstüne de soğanları ve dereotunu koyun. Yarım kaşık unu ,limon suyunu ,şekeri ve tuzu bir bardak suda çırpın. Baklaların üzerine yağı ve hazırladığınız bu karışımı dökün. Ağır ateşte 45 dakika pişirin. Servis tabağına alıp üzerini dereotu ile süsleyin.

Şimdi bakla pişirmenin tam zamanı…Afiyet olsun

Zeytinyağlı Kereviz



Malzemeler:

4 adet havuç,500gr kereviz,Yarım demet dereotu,2 çorba kaşığı un,1 bardak zeytinyağı,4 adet limonun suyu,100gr bezelye (konserve veya donmuş olabilir.),3 adet patates,1 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı:

Tencereye suyu koyun, kaynayınca kerevizleri soymadan atın 2-3 dakika kaynatıp süzgece alıp soğuyunca kabuklarını ince olarak soyun (kerevizin kolay soyulması için) Kerevizleri 4 adet limon suyunu sıkın içine un biraz su ilave edin. Soyduğunuz kerevizleri bu karışıma atın. 1-2 dakika sonra çıkarın. Yayvan bir tencereye kerevizleri koyun. Patatesleri ve havucu soyun küp doğrayın. Kerevizlerin üstüne yerleştirin. Artan limon suyunu üzerine dökün. Zeytinyağı ve tuz ilave edin. Orta hararetli ateşte yarım saat pişirin. İnmesine yakın bezelyeleri ilave edin. Servis tabağına alın. Üzerine dereotu serpin. Soğuyunca servis yapın.

Afiyet olsun

Vişneli Yaprak Dolması



Malzemeler

  • 4 bardak pirinç,

  • 250gr asma yaprağı,

  • 4 adet soğan,

  • 1 bardak zeytinyağı,

  • Yarım demet maydanoz,

  • Yarım demet dereotu,

  • Yarım demet nane,

  • 25gr dolma fıstığı,

  • 25 gr kuş üzümü,

  • 200gr vişne,

  • Tuz,

  • Karabiber,

  • Kimyon


Yapılışı:
Salamura yapraklarını suda bekletin. Tek tek temizleyin süzmeye bırakın (taze asma yaprağı ile yaparsanız onu da yıkayıp süzgece bırakın). Tencereye su koyun kaynatın içine yaprakları atıp 2-3 dakika kaynayan suda tutun ve süzgece bırakın suları süzülsün. Pirinci ayıklayın, yıkayın, süzün. Soğanları ayıklayıp küçük küçük doğrayın. Maydanoz, nane ve dereotları yıkayıp sapları ile çok ince doğrayın. Kuş üzümlerini ayıklayıp ılık suda bekletin. Vişne saplarını ve çekirdeklerini ayıklayıp süzülmeye bırakın. Genişçe bir tencerede zeytinyağında soğanları kavuru hafif pembeleşince pirinci katın. Çevirmeye 1-2 dakika devem edin. Fıstığı ilave edip 1-2 dakika da onunla kavurun. Sonra üzümleri 1-2 dakika ara ile nane maydanoz dereotu, tuz ile karıştırıp 1/2 bardak sıcak su ekleyip çok kısık ateşte hafif diri kalana kadar suyunu çektirin. Hazırladığınız içi, yapraklara sararken ortalarına birer vişne yerleştirin ve tencereye dizin. Üzerine porselen bir tabak koyun. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 15-17 dakika pişirin. Yarım sıkılmış limon ve bir kaşık zeytin yağını karışımı inince tencerenin içindeki dolmaların üstüne dökün. Tencerenin kapağını aralık bırakın soğuyunca servis tabağına alın. Limon dilimleriyle servis yapabilirsiniz.