23 Ağustos 2010 Pazartesi

Uykusuzluğa karşı vişne suyu



Bilim adamları, vişne suyunun yaşam kalitesini düşüren uykusuzluk problemine karşı etkili olduğunu bildirdi.

İtalyan La Stampa gazetesinde yayımlanan habere göre, Pensylvania ve Rochester Üniversitelerinde görev yapan bilim adamları, uykusuzluktan mustarip 15 yetişkine 2 hafta boyunca sabah-akşam yaklaşık 227 gram vişne suyu verdi.

Araştırmacılar, sonraki iki hafta boyunca ise katılımcılardan diğer meyve sularından tüketmelerini istedi.

Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler, katılımcıların vişne suyu içtiği iki haftada uykusuzluk belirtilerinde diğer haftalara göre büyük ölçüde bir gerileme olduğu gözlemlendi.

Araştırmacılar, bunun, vişnenin suyunun uyku düzenini doğal bir şekilde düzenleyen melatonin açısından zengin olmasının bir sonucu olabileceğini belirtti.

Kaynak: Cnnturk.com

Yaz hastalıklarına dikkat



Yazın sıcağında kanımızı kaynatan sıcak duygulara teslim olmak hoştur, güzeldir ama abartmamak üzere. Yaz nedeniyle güneşe teslimiyet de öyledir, bu nedenle uyanık ve dikkatli olmak gerekir. Özellikle de nem oranının yükseldiği şu günlerde.

Nem oranı ne demektir?

Havadaki su oranı da diyebiliriz buna. Eskiler buna rutubet derlerdi. Normal koşullarda 24 derecelik bir sıcaklıkta havadaki nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasıdır. Yüzde 60 ve üzerindeki nem oranı, yüksek nem oranı olarak kabul edilir.

Zararı nedir?

Yüksek nem oranı doğal terlemeyi önler. Terleyemeyince vücut sıcaklığımız artar. Gerekli önlemler alınmazsa sıcak çarpmasına yol açar.

Yüksek nem oranıyla birlikte aşırı terleme olursa şiddetli su ve sodyum kaybı olur. Bu durum şok ve komaya kadar götürür. Bu nedenle nem oranı yükseldiğinde her türden fizik aktiviteden uzak durmak gerekir.

Hangi hastalıkları etkiler?

Sıcak hava ile birlikte artan nem oranı solunum sıkıntısına yol açar. Nefes darlığı en sık dile getirilir. Kronik akciğer ve kalp hastaları, derin anemisi olanlar en fazla etkilenenlerdir.

Aşırı sıcak ve yüksek nem, yaşlılarda, kalp-damar hastalarında ve tansiyon ilacı kullananlarda su ve mineral kaybına neden olur. Bu ise aşırı halsizlikle birlikte bilinç bulanıklığına yol açabilir.

Ani su kaybı, tansiyon düşüklüğüne ya da yüksekliğine neden olabilir. Yüksek tansiyon beyin kanaması riskini arttırır. Bu nedenle yaz mevsiminde diüretik kullanırken son derece ihtiyatlı hareket etmek gerekir.

Ne yapmalıyız?

Yazın 10.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız mutlaka şapka ve gözlük takın, açık renkli giysiler giyin. Serin ya da klimalı ortamları tercih edin. Günde en az 2 buçuk litre su için. Diüretik kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Klima zararlı mıdır?

Usulüne uygun kullanıldığı takdirde değildir, hatta gereklidir. Klimasız bir yoğun bakım ünitesi ya da ameliyathane düşünmek mümkün müdür?
Klimanın üflediği havaya doğrudan maruz kalmayın, ortam ısısını iyi ayarlayın yeter. Klimaya doğrudan maruz kalmak sinüzit ve fibromiyaljiye neden olabilir. Fibromiyalji baş, boyun ve omuz ağrılarına yol açar. Bu tür ağrılar tedaviye dirençlidirler. Klimadan üşütmek yada mikrop kapmaktan söz edilir. Ancak, bakımlı klimalardan virüs ya da benzeri bir enfeksiyon hastalığının bulaşma olasılığı sanıldığının aksine düşüktür.

Güneş alerjisi nedir?

Vücudun doğrudan güneşe maruz kalan yerlerinde kızarma ve kaşıntıya yol açan döküntülerdir. Kronik egzamalar güneşe maruz kaldıklarında daha da şiddetlenir.
Bu nedenle güneş altında şapkasız dolaşmayın, uzun kollu gömlek ve uzun paçalı şort tercih edin.

İsilik nedir?

Aşırı sıcak nedeniyle deride toplu iğne başı büyüklüğünde oluşan döküntülerdir. Korunmak için kalın giysilerden kaçının, ince ve rahat giysiler tercih edin, serin su ile sık duş alın.

Baş ağrısı olursa ne yapmalıyız?

Bunu yaşamayanımız yok gibidir ama yaz sıcaklarında başa geleni hiç çekilmez olanıdır. Aşırı sıcak, sıcak çarpması, yüksek tansiyon önde gelen baş ağrısı nedenleridir. İlk müdahale, serin bir ortama çekilmek, su içmek ve dinlenmek olmalıdır. Bulantı ve kusma ile birlikte olursa mutlaka doktora görünmelidir.

Yaz ishali nedir?

Sıklıkla gıda zehirlenmesine bağlı olan ishallerdir. Bakteri ve parazit kökenlidirler. İlk tedbir bol su içmektir. Yüksek ateş ile seyreden ve iki günden fazla süren ishallerde mutlaka doktora görünmek gerekir. Asla tavsiye ile ishal kesici ilaç kullanmayın.

Sıcak hava, gıdaların çabuk bozulmasına yol açar. Bozuk gıdalar ise tehlikeli mikropların üremesine yol açar. Bu nedenle yaz mevsiminde besinlerinizi gündelik tüketmeye çalışın. Kesinlikle açıkta bırakmayın, mutlaka buzdolabında saklayın.
Yazın elektrik kesintileriyle karşılaşırsanız şöyle davranın: Kesinti 1 saati aşmışsa dolabınızdaki tüm yiyeceklerin bozulduğunu kabul edin ve onları imha edin.

Kaynak: Haberturk.com

Klima Hasta Ediyor



Bilinçsiz kullanılan klima solunum yolu hastalıkları ve kas ağrılarına neden olabiliyor. Uzmanlar bu konuda çeşitli önerilerde bulunuyor.


Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor. Uzmanlar, yaz aylarında serinlemek isterken “hasta olmayın” uyarısında bulunuyor. Bunun için klimaların ayarına, temizliğine ve konumlandırılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.


Aşırı sıcaklara bir de yüksek nem oranı eklenince, insanlar serinlemek için çare arıyor. Ev ve işyerlerinde ilk akla gelen serinletici ise klimalar. Ancak, bilinçsiz klima kullanımı, insan vücuduna, faydalı olmak bir yana, ciddi zararlar verebiliyor.


Özellikle, boyun, göğüs ve omuza gelen klima akımları hastalıklara sebep olabiliyor. Bu yüzden, klimaların yakınında uzun süre kalmamak gerekiyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Doktor Aydın Kaftan, “Sıcak bir havadan direk klimalı ve çok düşük derecede çalışan klimalı bir ortama girdiği zaman sıcaklık değişikliklerine bağlı reaksiyonlar oluşabilir” dedi.


Klimadan kaynaklanan hastalıkları önlemek için havanın yavaş, yavaş ve belirli zaman aralıklarında soğutulması şart olduğunu, kronik hastalığı bulunanlar için, durumun daha da önem kazandığını belirten Dr. Kaftan şunları söyledi:


“Herkesin dikkat etmesi gerekiyor ama onlar için özellikle riskler oluşabilir. Yani kronik hastalığı olan ve yaşlı kesim kişilerde özellikle dikkat etmesi gerekiyor, ama herkes için tabi önemli bir şey”

Klimaların uzun süre açık bırakılmaması ve bakımı da büyük önem taşıyor.


Havada oluşan toz ve mikropları bünyesinde toplayan klimalar, solunum yoluyla çeşitli enfeksiyonlara sebep olabiliyor.


Uzmanlar, basit serinleme yöntemleri için ayakların suyla ıslatılması, el ve yüzün sık sık yıkanmasını tavsiye ediyor.

Kaynak: Trt.net.tr

22 Ağustos 2010 Pazar

Fırında Tavuklu Makarna



  • İki yufkayı arasına eritilmiş tereyağ koyarak tepsinize iki yufkayı üst üste resimdeki gibi yerleştirin.

  • Makarnanızı biraz diri kalacak şekilde haşlayın..

  • Havuçlarınızı rendeleyin ,yeşil biberi ince ince doğrayın bir kaşık yağda kavurun.

  • Makarnaya havucu ve çırpılmış bir yumurtayı karıştırın.

  • yufkaların üzerine karışımı yerleştirin.

  • Bir kaşık zeytinyağında kavurun . Küp doğranmış tavukları atın.

  • kavurarak tavuklar suyunu salıp bitene kadar ateşte tutun.

  • Tavukların suyu bitince İçine rendelenmiş domates atın üç dakika kadar pişirin.

  • önceden pişmiş bu karışımı makarnanın üstüne koyun

  • Yufkanın ilk katını kapatın.

  • Dilimlere ayırdığınız yufkanın üzerine daha önceden hazırladığımız bir yumurta, bir çorba kaşığı, tereyağ,

  • yoğurt, su karışımını üzerine dökün.

  • sonra diğer tarafından kapatarak kalan karışımı sürün


Yufkada makarna böreğiniz hazır Afiyet olsun.
Her zaman makrnayı yufkada bu şekilde yapıyordum. Bu sefer biraz değişiklik olsun istedim.
İçine tavuk ve havuç koyarak değişikliklik yaptım. Biz çok beğendik. tavsiye edebilirim.

Domates soslu Tavuk



Tavuk yemekleri için çok kolay bir tarif ve çok hızlı yapılıyor.

Malzemeler:

  • 4 adet tavuk but

  • 4 adet domates

  • nane

  • fesleğen

  • kekik


Hazırlanışı : 4 adet tavuk but az suda haşlanır. Haşlanması bittikten sonra üzerine kekik, domates rendesi, istenilirse fesleğen ve nane eklenebilir.

Beşamel soslu Tavuklu Börek



Kullanılacak Malzemeler
-3 Adet But(Gögüs de olabilir.)
-4 yufka
-1 çay bardağı tereyağı(sıvıyağ veya zeytinyağı kulanabilirsiniz.)
-1 çay bardağı ceviz1 çay bardağı mantarKırmızı etli biber
-1 çay bardağı havuç1 tatlı kaşığı Muskat
-1/2 Demet maydanoz
-1/2 Demet dereotutuz ,karabiber

Beşamel sos;
-3 çorba kaşığı un

-1,5 çorba kaşığı tereyağı

-1 su bardağı süt
Hazırlanma Şekli
-Mantarları,biberleri havucu yıkayın,jülyen doğrayın(kibrit çöpü gibi) iki çorba kaşığı yağla teflon tavada kavurun.
-Tavuk etlerini haşlayın.Haşlandıktan sonra hepsini ince didikleyip iri dövülmüş ceviz,kavrulmuş mantar karışımını ,muskat,İnce doğranmış maydanoz,dereotu,tuz ve karabiberle ( isterseniz acı kırmızı biber de koyabilirsiniz)karıştırın.
- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kavurun. sütü azar azar ekleyin,biraz tuz ekleyin.Çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin,ocaktan inince ara sıra karıştırarak ılınmasını sağlayın,ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın.
-Tereyağını eritin.(sıvı yağ,zeytinyağı da olabilir.)Bir bardak su ile karıştırın,bir kapta dursun.
-Yufkalardan birini serin. Üzerine su ve tereyağı( ya da sıvıyağ,zeytinyağı) karışımını fırça yardımıyla sürün,diğer yufkayı bunun üzerine koyun. üst üste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün.(sigara böreği gibi üçken şekilde) her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun. Geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın. Böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün. aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın..
- İki kaşık eritilmiş tereyağı , bir yumurta,2 çorba kaşığı suyu karıştırın,Bu karışımına Böreklerin her iki tarafını bulayın,sonra da kavrulmamış susama (Çiğ susam kavrulmamış olacak) (yada galeta ununa da olabilir.) sardığınız börekleri her yerini bulayın. Teflon tencereye bir fincan sıvı yağ koyun, börekleri tencereye dizin kızarıncaya kadar her yanını pişirebilirsiniz.

Not;.Bir gün evvelden yaparak buzdolabına koyabilirsiniz.Ertesi gün pişirebilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirebilirsiniz.

Pane Harçlı Kızarmış Tavuk



2 Kişilik Porsiyon için Pane harçlı kızarmış tavuk tarifi,

Malzemeler

4 adet dövülmüş derisi alınmış incik
Bir paket pane harcı
Yağ

Yapılışı;

Dövülmüş incikleri güzelce yıkadıktan sonra suyunu hafifçe süzdürün. Daha sonra tavada yağı kızdırın. Derin bir kap içinde pane harcı ile inciklerin her yerine bulaşacak şekilde karıştırın. Kızgın yağa koyun. Her iki tarafını da iyice pişirin. İçinin pişmesi için tava üzerine bir kapak kapatarak yarım ateşte bir süre pişirin. Afiyet olsun!

Not: Pane harcını, çıtır pane harcı ile karıştırmayın