Tüp bebek tedavisinde, gebelik şansının artması için birden fazla sayıda yerleştirilen embriyonun en niteliklisinin seçilmesi çok önemlidir. Kaliteli embriyo seçimiyle gerçekleştirilecek sağlıklı gebelik de tüp bebek tedavisinde başarının en önemli kriterlerinden biridir. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, tüp bebek yönteminde rahime birden fazla embriyo yerleştirilmesi ve sağlıklı olan embriyonun seçimi ile ilgili bilgi verdi.
Tüp bebek yöntemi uygulanırken, rahime birden fazla embriyo yerleştirilmesinin nedeni nedir?
Rahime birden fazla embriyo yerleştirilmesinin tek nedeni hamilelik şansını artırmaktır. İstatistiklere baktığımızda açıkça görüyoruz ki, örneğin en iyi kategori olan 35 yaşından genç kadınlara tek bir embriyo transfer edildiğinde o kadının hamile kalma şansı yaklaşık %20'dir. İki embriyo transfer edildiğinde bu rakam hemen hemen ikiye katlanır ve %40'a yaklaşır. Üç embriyo transfer edilirse %50-60 gibi bir rakama ulaşır. İlginç olan ise dört ve sonrasında hamilelik şansı artmaması. Bu durumda çoğul gebelik riski artıyor.
Herhangi sorunu bulunmayan bir kadına en fazla kaç embriyo yerleştirilebilir?
Bence en sağlıklı olanı iki embriyo yerleştirilmesidir. Bu rakam maksimum üç olmalı.
Sağlıklı embriyo seçimini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Öncelikle embriyonun simetrik olup olmadığına ve ne kadar hızla bölündüğüne bakıyoruz. Normalde embriyo, birinci gününde bölünüyorsa sağlıklı olarak kabul ediyoruz. Bölünme şekilleri de önemli. Bölünme şekline göre birinci kalite ve ikinci kalite olarak adlandırıyoruz. Embriyo seçiminde dikkat ettiğimiz bir başka nokta da atıklarının incelenmesi. Embriyonun içinde yaşadığı sıvıdaki atıklarından, metabolik aktivitesini anlıyoruz. Bu yöntem sayesinde, tek embriyo transferiyle başarı %60'a, iki embriyo transferiyle de %80'e çıkabiliyor başarı. Bu da demek oluyor ki, yeni yöntemler geliştirebilirsek tüp bebekte başarı şansının ötesinde çoğul gebeliklerin de önüne geçebiliriz.
Fazla embriyo transferi mutlaka çoğul gebeliğe yol açıyor mu?
Üç embriyo transfer edildiğinde tekiz gebelik olasılığı %60, ikiz gebelik olasılığı %30, üçüz gebelik olasılığı da %10'dur. Bundan da anlaşılacağı üzere üç embriyo transfer edildiğinde mutlaka üçüz bebek doğacağı anlamına gelmez. Ama yine de bir risk var.
Birden fazla embriyonun tutması başarı mı yoksa başarısızlık mıdır?
Bence her ne kadar bir hamileliğin olması başarıysa da, ikinin üstündeki hamilelikler bu başarıya gelen gölgedir.
Kaynak: ASM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder