28 Temmuz 2010 Çarşamba

Kilo Almanın Nedenleri



Kendinizle ve yaşamla ilgili düşünceleriniz kilo artışında önemli rol oynar. İnsanların, mutlu olduklarında aşırı yemeyi bıraktıklarını ve bedenlerinin dengelendiğini söylemeleri ol­dukça sık görülen bir durumdur. Kimileri de, mutsuz olduklarında kilo aldıklarını söyler. Ancak bu iki örnek de olayı fazla basitleş­tirmek olur. Kilo almaya neden olan çeşitli etmenler vardır. Duygu ve düşüncelerinizle olayların günlüğünü tutmanız, bunlardan hangilerinin size uyduğunu anlamanıza yardım eder.


Düzensiz beslenme İyi beslenme denge ve çeşitlilik demektir. Özellikle yüksek mik tarda yağ ve şeker içeren kimi yiyecekleri han gi aralıklarla aldığınızı fark etmeyebilirsiniz. İki hafta boyunca ağzınıza koyduğunuz her şeyi günlüğünüze yazın ve ardından notlarınızı dikkatle inceleyin. Kaç gün pizza, hamburger ya da ayaküstü atıştırılan diğer yiyecekler yemişsiniz? Kaç gün süt içmemiş, meyve ya da sebze yememişsiniz? Kaç gün kepekli tahıl ya da ekmek yememişsiniz?


Yetersiz egzersiz Birçok insan, başkala rından daha çok yemediği halde, daha kolay kilo aldığını düşünür. Belki de bedeniniz ye terince enerji harcamıyordur. Otuzlu yaşların ortasından sonra kadınlar, her yıl kaslarının 225 gramını kaybedebilir ve genellikle kasın yerini yağ alır. “Yağsız kütle” diye bilinen şey dinlenme anındaki metabolizma hızınızı (resting metabolic rate-RMR) belirler ve RMR, gün lük kalorinizin %75′ini dönüştürüp bedeninizin kullanımına hazırlama görevini yerine getirir. RMR’nizin büyüklüğü, bedeninizin gelişmişliği ve kaslarınızın gücüyle doğru orantılıdır. Bunu geliştirmenin en etkili yolu egzersiz yapmak tır.


Sıkıntı ve bunalım Besin günlüğünüze ne yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve kendi nizi ne kadar aç hissettiğinizi yazın. Neden yediğinizi de yazmayı unutmayın (örneğin, teklif edildiği, yemek zamanı olduğu, yapmayı istemediğiniz başka bir işi geçiştirdiğiniz için ya da üzgün olduğunuzdan). Rahatlamak için yemek, kısa vadede çözüm olabilir; ancak, bunalımdaysanız ya da durumunuzdan hoşnut değilseniz, yemek sorunlarınızı ağırlaştırır. Doktorunuzdan yardım istemelisiniz.


Zayıf imaj Neden olursa olsun özgüveniniz tam değilse, bilinç altınızdan bedeninizin saygıyı hak etmediğini, kimsenin bir değeri niz olduğunu düşünmediğini ve şişman ve itici görünmeyi hak ettiğinizi düşünebilir, ardın dan buna kendinizi inandırırsınız. Kilo almanı za izin verirseniz, kendinizi iyi hissetmeniz zorlaşır ve yediğinizi denetleyemediğiniz için kendinizden nefret edersiniz.


Kötü yeme alışkanlıkları Nasıl ve ne zaman yediğiniz de (özellikle belirli saatlerde yemiyorsanız) sorununuzun bir parçasını oluşturabilir. Arkadaşlarınızla birlikteyken yemeniz gerekenden daha fazlasını yiyip iç meniz yönünde bir baskı hissediyor musunuz? Yemek için zamanınız olmadığında elinizin bir çikolata ya da hazır yiyeceğe uzandığı olu yor mu? Yapacak bir şeyiniz olmadığında ya da stresli olduğunuzda yer misiniz? Çocuğunu zun tabağında kalanları bitiriyor musunuz? Besin günlüğünüz bütün bunları tanımlamanı za yardım edecektir.


Genetik bağlar Anne-babanız kiloluysa, bu eğilimi miras almış olabilirsiniz (ancak bu, en az görülen nedendir). Kötü beslenme alışkanlıklarım.başkasından mı aldığınızı, yok sa yağ depolamaya çok mu uygun olduğunu zu ayırt etmek güç olabilir. İki durumda da, kilolu olmayı bir yaşam biçimi olarak kabul lenmek için bir neden yoktur.


KADIN VE ALKOL

İçki içmek için çevreden gelen baskıya direnmek güç olabilir ve sık sık aşırıya kaçmak kilo almaya yol açabilir. Ancak, dikkatle hazırlanmış bir yemek planının parçası olarak, yemekle birlikte alınan ölçülü miktarda alkol sağlığa yararlı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder